İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer, Tate St. Ives Direktörü Anne Barlow ve sanatçılar Mike Cooter ile Maruša Sagadin’den oluşan dört kişilik jüri, Guatemalalı sanatçı Alejandro Paz’ı Grand Prix ödülüyle desteklerken, Brezilyalı sanatçı Carlos Monroy’u Research Residency ödülüyle onurlandırdı.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding’in sponsorluğunda, iyi bir komşu temasıyla gerçekleştirilen 15. İstanbul Bienali, 12 Kasım Pazar günü sona erdi. Bienal kapsamında 6 farklı mekânda 32 ülkeden 56 sanatçının, 30’u İstanbul için özel olarak üretilen 150 işi sergilendi. İşlerle ilgili ayrıntılı bilgi ve fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.
Kitapta, İstanbul’da yaşayan Opti ile Pesi adlı iki martı, İstanbul Bienali’nde bir yolculuğa çıkıyor ve çocuklara bienalde yer alan yedi eseri tanıtıyor.
Rakam olarak kadınların çokluğu bir sergiyi feminist yapmaya yeter mi? Kadın sanatçılar eril bir dil kullanmaktan tamamen azade midir? Pera Müzesi’nin dördüncü katında bu soruların cevaplarını aradık.
15. İstanbul Bienali’nde sergilediği Sıçan Kabilesi adlı fotoğraf serisinde Sim Chi Yin, Mao Zedong tarafından Sovyet hava saldırılarından korunmak amacıyla yaptırılan yeraltı barınaklarında yaşayan göçmenlerin hayatını portreler aracılığıyla belgeliyor.
"Bienaldeki işlerin bir çoğu ev ve yakınlık kavramlarını, tekinsizlik fikrini merkeze alarak yapı bozumuna uğratıyor."
Young-Jun Tak, 15. İstanbul Bienali için Seul’de bir dönem yaşadığı evin bir replikasını İstanbul Modern’in tavanından asarak Objelerin Sessizliği ve Belagatı (The Silence and Eloquence of Objects) adlı eserini yarattı.
Erkan Özgen’in İstanbul Bienali kapsamında Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda gösterilen video çalışması Harikalar Diyarı (Wonderland) Ocak 2015’te Kobane’nin İŞİD tarafından kuşatılması sonucu bölgeden kaçmak zorunda kalan Muhammed’in hikâyesine odaklanıyor.
“Siyasi çalkantıların insani bedeli” başlıklı incelemelesinde Rachel Spence, bienalin siyasi sorunlara insan odaklı bakan yaklaşımını vurguluyor ve serginin sanatın gücüne inancımızı yenilediğini belirtiyor. Haberin T24’te yayımlanan Türkçe çevirisini okumak için tıklayın.
Candeğer Furtun’la bienalde sergilediği bacak serisine ve onyıllardır süren sanat pratiğine dair bir sohbet.
Bienali görmekle yetinmeyip aynı zamanda dinlemek isteyenleri rehberler eşliğinde birer saatlik bienal turları bekliyor. Bienal sanatçılarını ve iyi bir komşu’yu yakından tanımak, bienaldeki işlerle daha uzun vakit geçirmek isteyenler için Koç Holding sponsorluğundaki rehberli turların biletleri Biletix’te, İKSV’de ve sergi mekânlarında.
Sanatçılarla bienalin temasına ve işlerini üretme süreçlerine ilişkin yapılan kısa röportajlar Youtube kanalımızda izlenebilir. Videoları liste hâlinde izlemek için tıklayın.
Cité Internationale des Arts Türkiye Atölyesi’ne katılan beş sanatçıyı Fransız Kültür Merkezi’nde bir araya getiren Aylaklar sergisi, Yasemin Özcan’ın "Flanöz’ün Kalbi" adlı sunum-performansıyla 3 Kasım’da kapılarını kapatıyor.
Koreograf ve çağdaş dans sanatçısı Tuğçe Tuna, bu sene 15. si düzenlenen İstanbul Bienali’ne, Küçük Mustafa Paşa Hamamı’na özel olarak tasarladığı ‘Beden Damlaları’ adlı eseri ile katılıyor.
Lungiswa Gquata, 15. İstanbul Bienali’ne Coca-Cola şişeleri kırarak elde ettiği çimenlik formunda bir enstalasyonla katılıyor.
Farkı mesleklerden üç kurmaca karakterlerin hikayelerine ve kent deneyimlerine şahit olduğumuz ‘Dostlar ve Yabancılar’ hem fiziksel hem çevrimiçi ortamda var olan çok katmanlı bir fotoğraf enstalasyonu.
Heba Y. Amin, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda izleyicileri karşılayan Kuşlar Uçarken (2016) isimli filminin yanı sıra 15 Eylül’de sergilediği ’Generalin Leyleği’ başıklı sunum-performansıyla da politik gerginlik anlarında görülen akıl dışılıklara yanıt veriyor.
Bienale Pera Müzesi’nde sergilediği, Osmanlı kültürü ve bu kültürde siyahların oynadığı role ilişkin el yapımı bir dizi nesneyi bir araya getiren Afro Kısmet adlı işiyle katılan Fred Wilson, 14 Eylül Perşembe günü Pera Müzesi’nin oditoryumunda gerçekleştirdiği konuşmasıyla Kamusal Program’ın ilk konuğuydu.
İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi, ARK Kültür, Yoğunluk Sanatçı Atölyesi ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı’ndaki bienal sergileri pazartesi hariç haftanın her günü, 12 Kasım’a kadar ücretsiz olarak gezilebiliyor. 15bziyaret.iksv.org adresinden ziyaretçi kaydınızı yaptıktan sonra e-posta adresinize gönderilecek QR kodunuzla bienali tüm mekânlarında ziyaret edebilirsiniz. Bienal, açılış haftasına özel olarak 18 Eylül Pazartesi günü açık.
İKSV bu yıl bienalde izleyici alışkanlıklarını takip edebilmek ve bienal izleyicilerini etkinlikleri hakkında bilgilendirebilmek için ziyaret sistemini kullanıyor. Bienal mekânlarını ziyaret ederken kullanacağınız QR kodunuzu 15bziyaret.iksv.org adresinden ulaşabileceğiniz formu doldurarak ya da bienal mekânlarında bulunan kayıt masalarına başvurarak edinebilirsiniz.
İstanbul Bienali otuzuncu yılında, Ugo Rondinone’nin 1999’daki 6. İstanbul Bienali’nde Taksim Meydanı’nda sergilenen Buradan Nereye Gidiyoruz? isimli neon heykelini kalıcı olarak İstanbul’a kazandırıyor. Koç Holding desteğiyle bu sene hayata geçen proje kapsamında her bienalde bir heykel kamusal alana armağan edilecek.
Tuğçe Tuna’nın bienale özel olarak tasarladığı Beden Damlaları koreografisi, bienalin ilk hafta sonuna özel olarak cumartesi ve pazar günleri, bienal boyunca ise her cumartesi Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda.
Koordinasyonunu İKSV’nin üstlendiği Paris Cité des Arts’daki Türkiye Atölyesi’nde farklı zamanlarda çalışan beş kadın sanatçının işlerinden oluşan Aylaklar sergisinde Aslı Çavuşoğlu, İnci Furni, Güneş Terkol, Yasemin Özcan ile İz Öztat & Zişan’ın “aylaklık”tan yola çıkarak yarattığı işleri yer alıyor. Sergi, 13 Eylül’de açılıyor.
Yonamine ve Latifa Echakhch’ın İstanbul Modern’in tam ortasında hayat bulan mekâna özgü işleri, yerel imgelerden yola çıkarak sokağın estetiğini bienale taşıyor. Birbirleriyle diyalog halindeki işler, yıkmanın da en az yapmak kadar üretken bir çaba olabileceğini gözler önüne seriyor. Sanatçıları, işleri üzerinde çalışırken yakaladık ve biraz lafa tuttuk.
Koreograf, dans sanatçısı, akademisyen ve hareket terapisti olan Tuğçe Tuna, Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda sunacağı performansıyla 15. İstanbul Bienali sanatçıları arasında yer alıyor. Tuğçe Tuna’dan, Beden Damlaları başlığını verdiği performansını ve performansın iyi bir komşu’yla olan ilişkisini dinledik.
Sanatçı Zeyno Pekünlü’nün koordinatörlüğünü üstlendiği 15. İstanbul Bienali Kamusal Programı, farklı alanlardan araştırmacı, aktivist ve müzisyenlerin katılımıyla iyi bir komşu temasını aynı zamanda disiplinlerin komşuluğu olarak okumamıza vesile olacak. İki ay boyunca düzenlenecek etkinlikler dizisinin arkasında yatan düşünsel zemini Zeyno Pekünlü’den dinliyoruz.
Sanatçı Zeyno Pekünlü’nün koordinatörlüğünde hazırlanan ve Shahrzad Mojab, Joseph Massad, Massimo de Angelis, Stavros Stavrides, Ayfer Bartu Candan ve Şükrü Argın’ın katılımıyla gerçekleştirilecek açılış ve kapanış sempozyumlarının yanı sıra her yaştan bienal seyircisine yönelik çok çeşitli ücretsiz etkinliklere ev sahipliği yapacak 15. İstanbul Bienali Kamusal Programı’nı tüm ayrıntılarıyla incelemek için tıklayın.
Volkan Aslan’ın 15. İstanbul Bienali’ne özel olarak ürettiği videosunun fragmanları yayında.
2010’dan beri ürettiği Horror Vacui (Boşluk Korkusu) serisine İstanbul’dan kattığı parçaları bienale özel olarak sergileyecek Alejandro Almanza Pereda’yla, İstanbul’daki geçici atölyesinde bir sohbet gerçekleştirdik. Pereda’nın işlerinden biri, Pera Müzesi’nde geçtiğimiz günlerde ziyarete açılmıştı.
Burçak Bingöl ile, Beyoğlu’nda 20’nin üzerinde binanın cephesine yerleştireceği seramikten kameraları hakkında konuştuk.
Alejandro Almanza Pereda’nın Romantik üsluptaki buluntu tabloları çimentoyla kapladığı Boşluk Korkusu serisine İstanbul’dan kattığı yeni bir parça, Pera Müzesi’nin Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan bir tablonun yerini alarak ziyarete açıldı. Sanatçının aynı seriden diğer iki işi, bienalle birlikte sergilenecek.
Bienalde, 32 ülkeden 55 sanatçının ev, mahalle ve aidiyet kavramlarını tartışmaya açan işleri sergilenecek.
15. İstanbul Bienali’nin posterleri, İKSV Ana Gişe, Pera Müzesi, İstanbul Modern ve belirli Biletix gişelerinde, ücretsiz.
Bienal başlayana dek her pazartesi sürpriz bir yazar, sanatçı, akademisyen, mimar, psikanalist veya gazeteci T24’te iyi bir komşu hakkında yazıyor.
15. İstanbul Bienali sergileri İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı gibi daha önce de İstanbul Bienallerine ev sahipliği yapan mekânların yanı sıra Cihangir’deki ARK Kültür ile Asmalımescit’te yer alan bir sanatçı stüdyosu gibi konut özelliği taşıyan mekânlara da yayılacak.
Elmgreen & Dragset, The Biennial Foundation’ın Venedik’te düzenlediği söyleşide pek çok yönüyle 15. İstanbul Bienali’ni anlattı.
15. İstanbul Bienali bu yıl birçok uluslararası kültür kurumunun işbirliğiyle çok özel bir projeyi de hayata geçiriyor. Şubat ayında başlatılan billboard projesi kapsamında iyi bir komşu’ya dair farklı sorular, dünyanın birçok farklı kentindeki billboard’lar aracılığıyla tartışmaya açılıyor.
Bienal Özel bileti, sanatseverlere 15. İstanbul Bienali’ne bireysel olarak destek verirken ayrıcalıklardan yararlanma imkânı sunuyor.